Vrienden van de Streektaal Lochem

Streektaal in ‘t nieuws

Joop Hekkelman winnaar ‘schriefwedstried’


Gorssel.nl 23-05-2016


Dialectschrijver en Gorsselnaar Joop Hekkelman won een prijs voor het beste streektaalverhaal tijdens het jaarlijkse evenement ‘Overijssel Verwoord’. Het is een prachtig verhaal over een romance tussen twee eenzame senioren.


StreektaalverhalenOverijssel Verwoord’ is een jaarlijks evenement waar het Overijsselse boek van het jaar en (dit jaar voor het eerst) de winnaar van de streektaalprijs (schriefwedstried) van Overijssel bekend worden gemaakt. Om het jaar wordt aandacht geschonken aan een dichter of een streektaalschrijver. Daarvoor worden gedichten en verhalen ingezonden. Dit jaar ging het om streektaalverhalen. Daarbij is de streektaal van Overijssel van belang en niet of de auteur woonachtig is in Overijssel. Joop Hekkelman: “Als je zoals ik op de grens woont, dan wijkt de Sallandse (dus Overijsselse) spraak niet veel van de onze af. Wonen in een ‘grensgebied’ kan zo zijn voordelen hebben.”

Joop Hekkelman Foto Annemie Mulders

(www.borneboeit.nl)Schriefwedstried

Er werden veertig verhalen voor de schriefwedstried ingezonden, waarvan er drie waren genomineerd, onder wie dat van Joop Hekkelman. Uiteindelijk won Joop de schriefwedstried met het verhaal: ‘Meer mag ’t neet wodden’. De uitslag werd donderdagavond 19 mei 2016 tijdens een feestelijke avond in het Kulturhus de Bijenkorf te Borne bekendgemaakt.

De jury van de Schriefwedstried prees Joop Hekkelman om zijn combinatie van een mooi verhaal met een goede structuur, in het Overijssels dialect.

Romance in dialect


Het verhaal beschrijft de romance tussen twee senioren die beiden op hun eigen manier te maken krijgen met eenzaamheid. Het verhaal werd tijdens de feestelijke verkiezingsavond van Overijssel Verwoord geïntroduceerd met een illustratie van Annemarie van Essen. Van Essen: “Wat een prachtig verhaal”.

En dat prachtige verhaal kunt u lezen op onderstaande website van Joop Hekkelman.


www.opverhaalmetjohan.nl


Terug