Vrienden van de Streektaal Lochem

Streektaal in ‘t nieuws

“Moi”


WOENSDAG

Ria Willemse


De Stentor 27 januari 2016


Af en toe word ik nagedaan, hier in het oosten van het land. ,,Zeker'', zeg ik dan bijvoorbeeld. En dan zegt de ander spontaan ,,zekèrrrrrr.'' En dan weet ik het weer, ik praat met die belachelijke Gooise èrrrr. Zo'n Kinderen-voor-Kinderen-sound. Dat komt omdat ik ben geboren en getogen in Haarrrrrlem. Daarom ben ik dus zo gaan praten. Sorry. Dat doe ik niet expres. Ik kan niet anders.


        En vaak wordt mijn begroeting dan beantwoord met “moi”. Nou, dan is mijn dag goed


Alhoewel, dat is niet helemaal waar. Ik kan best wel een beetje anders praten. Met een Turkse 'zzzet' bijvoorbeeld, een 'Soerinaamse errrr', een Twentse 'theeee' of een Almelose 'oooo'.

En plat. Een beetje. Soms zeg ik als ik iemand tegenkom: ,,Moi.'' Gewoon, omdat het kan. Klinkt toch fijn? Beter dan goeiiiiiemiddaggg. En vaak wordt mijn begroeting dan beantwoord met ,,moi''. Nou, dan is mijn dag goed. Meer hoeft dat niet te zijn.

Ik ben me bewust dat ik soms met argusogen word bekeken in de regio, want zo werkt dat als je van 'buutenaf' komt. Of beter gezegd, ik word met 'argusoren' beluisterd. Als ik een gesprek met een onbekende begin in het ABN (Algemeen Beschaafd Nederlands) voel ik soms direct weerstand. Onbegrip. Afstand. Dan realiseer ik me terstond dat ik misschien even een Sallands geluid moet laten horen. Want a'j plat könt proat'n, mu-j 't niej loat'n, toch? IJs gebroken, kunnen we verder praten.

Ja, dat plat, dat is mie wat. Met carnaval in het verschiet is het helemaal leuk aan het 'plat-front'. Zo is buurtschap Boskamp bijvoorbeeld omgedoopt in 'Toetlippndarp'. Nou, zo'n gezellige plaatsnaam had ik met m'n ABN toch never nooit niet kunnen bedenken. Of Neutendarp, dat is Klarenbeek of Iesseldonck, dat is dan Wijhe.

Plat en creativiteit gaat vaak lekker samen. Ben ik razend benieuwd naar 'Teevendeal' in het plat. Iets van 'brieffie kwiet' ofzo? We gaan het weer zien tijdens de talrijke optochten in de regio. Nou ja, Deventer is dit jaar stoetloos zo heb ik begrepen, maar in de rest van Salland komen er vast weer verrassende creaties voorbij. 'Kats an de latt'n' of 'Wie neijt oe woaj bie stoat' zoals vorig jaar in de optocht. Ik verzin het niet.

Daarin ben ik compleet kansloos met m'n Randstad èrrrr.


Terug