Vrienden van de Streektaal Lochem

Streektaal in ‘t nieuws

Filmproject gaat met humor negativiteit over buitenlanders te lijf


Allochtoon beheerst het dialect soms beter


Hoe kun je de relatie tussen allochtonen en autochtonen verbeteren? Door grappige filmpjes op YouTube te zetten, zeggen de bedenkers van Buutnlanders.


Door Ton Tijdink


De Stentor, 20 januari 2016


Ze zijn jeugdvrienden, Ehaab Amairi en Danny Haek. Ze zijn 19 en 21 jaar en geboren en getogen in Groenlo. Veel last van discriminatie hebben ze niet, zeggen ze. Ze vieren net als hun leeftijdgenoten carnaval, lusten een biertje en zijn net als hun vrienden op het voetbalveld of bij City-Lido te vinden.


"Misschien zijn we hier in het oosten beter geïntegreerd dan in het westen", denkt Ehaab, die voor een kwart Palestijns is en voor driekwart Libanees. Hij komt geregeld in het westen van Nederland en verkeert dan louter tussen mensen van allochtone afkomst. In de Achterhoek heeft hij een gemengde vriendenkring, waar niemand moeilijk doet over zijn afkomst.


Dat geldt ook voor Danny Haek, wiens roots in Irak liggen. Zijn naam klinkt Achterhoeks, maar eigenlijk is zijn familienaam Al-Hayek. Dat vond zijn vader maar lastig, dus werd het Haek. Heel af en toe gooien ze er in hun conversatie een Arabisch woord tussendoor: jalla (schiet op), wallah ('ik zweer het') of kifesh ('hoe dan'). Meestal praten ze Nederlands of dialect: goodgaon, of krek wak wol ('precies wat ik wilde').


Dat dialect is een mooi gegeven, vond Talie Wijlens uit Lichtenvoorde. De 34-jarige jongerenwerker van bureau Mazzel kende de jongens al van een filmproject, Project Grolla, waarin ze als middelbare scholieren een rolletje vervulden. "Ze hebben beslist acteertalent en zijn heel komisch", zegt Wijlens, die bedacht dat het maken van een serie korte filmpjes met New Kids-achtige humor een mooi middel kan zijn om een aantal doelen te bereiken. Zo wil hij het verloren gaan van het dialect tegengaan, maar ook een tegengeluid laten horen tegen de negativiteit die rond allochtonen en vluchtelingen hangt. "Het wordt tijd dat we daar verandering in brengen", zegt Wijlens. "Dat doen wij met dit project Buutnlanders, waarbij we via filmpjes laten zien dat die buitenlanders zich prima redden in het dialect en ook nog erg grappig zijn."


            De trailer van de nieuwe serie is gereed. De scripts voor tien afleveringen liggen klaar.


Een eerste trailer met een hoog Van Jonge Leu en Oale Groond-karakter (de Twentse soap die Herman Finkers enkele jaren geleden schreef) is er inmiddels. De scripts voor tien afleveringen liggen klaar. Wijlens heeft professionele ondersteuning ingeroepen, onder meer in de persoon van Henri Welling (streektaalzanger uit Zeddam) en Armin Scheuten (acteur en dramadocent uit Aalten). De laatste voelt zich aangesproken door de serie, waarin hij ook figureert. De Aaltenaar gebruikt gemakshalve de achternaam van zijn vrouw: "Ik heb een Duits accent en ben daardoor voor sommigen een buitenlander. Maar in Duitsland ben ik dat ook. Vanwege mijn Italiaanse afkomst word ik daar vaak voor buitenlander aangezien. Ik ben ooit door skinheads in elkaar geslagen."


            “De acteurs hebben beslist acteertalent en zij heel komisch”

           

            Talie Wijlens, jongerenwerkerWijlens vindt dat de filmpjes zeker kunnen helpen de negatieve sfeer rond buitenlanders te veranderen. "We willen positiviteit uitstralen. Onze doelstelling is om aan het eind van dit jaar dertig filmpjes gemaakt te hebben en dan willen we 10.000 abonnees van ons YouTube-kanaal. Met de inkomsten kunnen we een nieuw project financieren. We hopen ook een beweging in gang te zetten waarbij jongeren zich melden om aan deze filmpjes mee te doen."


Scène uit een fiimpje dst binnenkort op het YouTube kanaal Buutnlanders te zien is.


Ehaab en Danny, beiden ondernemers, doen het niet voor het geld. "Voor ons is het een jongensdroom die uitkomt", zegt Ehaab. "We wilden altijd al acteren." Danny blijkt zijn klassiekers te kennen. Wanneer Ehaab zijn handen vouwt, moet hij lachen en zegt, met een knipoog naar de serie Bartje: "Ik bid niet voor bruune bonen."Nog even, en ze zijn misschien ook te zien tijdens de buutavonden in City-Lido...       

                  De makers van de serie Buutnlanders. Vanaf links: Ehaab Amairi, Danny Haek, Armin Scheiten en Talie Wijlens.

                  Foto Theo Kock


Terug