Vrienden van de Streektaal Lochem

Activiteiten

5 meert 2016   Beste Boek Achterhoek en Liemers 2015


In theater Het Barghse Huus in ‘s – Heerenbarg vond de bekendmaking plaats van Beste Boek Achterhoek en Liemers 2015.

’t Was een gevarieerde meddag met meziek van Andre van Gessel en Band, de uutreiking van ‘t 1e exemplaar van Flonkergood (’t bokenweakgeschenk) an Antoon Berentsen. Ok wedden enkele verhalen uut Flonkergood deur de schrievers veur- edragen. De genomineerden wedden e-interviewd en tut slot ’t juryrapport. As winnaar wed uut-eropen ’t book “IJzerman” van Jack Weijkamp en Luc Onderbeke.

 

Veur een fotoverslag ’t volgende anklikken:


http://www.dialectkring.nl/archief/05-maart-2016-beste-boek-achterhoek-en-liemers/fotoalbum-05-maart-2016                                        Juryrapport Beste Boek Achterhoek & Liemers 2015


De jury heeft 82 boeken beoordeeld, allemaal verschenen in 2015. Het viel de jury op dat de kwaliteit bijzonder hoog was.

De jury heeft de inzendingen beoordeeld op de volgende criteria:

Vormgeving

Originaliteit

Binding met de streek

Taalgebruik

Kwaliteit

De jury bestond uit:
Andre van Gessel, Frans Hesselink, Mini Bosman, Theo Salemink, Annie Freriks en Anja de Graaf.

Zij zijn een drietal keren bijeen geweest, hebben alle boeken uitgebreid bekeken. De keuze was moeilijk vanwege het hoge niveau. Voordat we de winnaar bekend maken, delen we graag met u onze indruk van de genomineerde 5 titels. In willekeurige volgorde:

400 jaar Grolsch van Ru de Groen:
Grolsch is een icoon van de Achterhoek. Het boek is bijzonder professioneel uitgevoerd, prachtig vormgegeven. Het is een bijzonder koffietafelboek in de positieve betekenis van het woord.  Het is een complete bedrijfsgeschiedenis, met de bekende en unieke beugelfles op de omslag.

Een kastje vol verhalen van  auteur Mariet van Zanten – van Hattum met foto’s van Gerard Muhlradt:
een originele onderwerp, uitgevoerd in heel goede en sfeervolle foto’s, en prachtig verwoorde bijzondere verhalen. Iemand in de jury gebruikte het woord “teder” en dat vonden we eigenlijk heel passend voor dit boek.

IJzerman: met teksten van Jack Weijkamp tekeningen van Luc Onderbeke:
een graphic novel. Vaak gaan boeken over de agrarische sector, maar deze uitgave gaat over de industriële geschiedenis, in dit geval van de Liemers.

Hugo Jaartsveld: fotograaf; met foto’s Hugo Jaartsveld, samenstellers zijn Willy Hermans en  Ellen ten Brink:
een prachtig uitgevoerd geweldig tijdsbeeld van de Achterhoek. De fotografie doet soms denken aan de Ed van der Elsken. Het is beslist een postuum eerbetoon aan Hugo Jaartsveld.

Verhalen over landgoed Hackfort door diverse auteurs:
het boek beschrijft de feodale geschiedenis van de adel en de boeren. Het geeft een eerlijk tijdsbeeld, zowel in woord als beeld, waarin ook ruimte is voor  kritiek op de adel. Het boek staat dichtbij de mensen uit die tijd.

De jury is unaniem in haar besluit tot winnaar uit te roepen:


                                                            IJzerman!

een graphic novel kom je niet veel tegen bij boeken over de Achterhoek of Liemers. De vormgeving wijkt daarmee af van alle andere uitgaven in 2015. Het is niet zomaar een graphic novel, maar een originele, kunstige en creatieve uitgave. Het is, zoals u inmiddels heeft gehoord, op bijzondere wijze tot stand gekomen. En het gaat over een bijzondere geschiedenis op de grens van Liemers en Achterhoek, langs de Oude IJssel, het gaat over de bewogen geschiedenis van de DRU, van fabriek tot cultuurfabriek. Beelden en verhalen wisselen elkaar af in deze graphic novel.

Een video verslag vindt U hier. Met dank aan StadstvBergh.

Terug